De vormgever van Nederland

Er zijn weinig mensen belangrijker geweest voor het moderne Nederland dan Johan Rudolf Thorbecke. Zijn naam heeft een bronzen klank, maar zijn carrière was een moeilijke en zijn botsingen met de koning waren legendarisch. Tegelijkertijd was hij een tedere echtgenoot en vader.

Thorbecke is de vormgever van het moderne Nederland, maar wie was de man achter al deze prestaties? Remieg Aerts, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gaat dinsdagavond 15 oktober in op die vraag, tijdens de volgende lezing van het Historisch Café.

Thorbecke (1798-1872) is de vormgever van het Nederlandse politieke bestel, de rechtstaat, de vrije maatschappelijke ontwikkeling, het onderwijs, de gezondheidszorg en de aanleg van het spoorwegnet en de grote waterwegen.

Remieg Aerts, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, schetst in zijn lezing het portret van deze intrigerende, complexe figuur.

Dit doet hij aan de hand van het door hem geschreven standaardwerk ‘Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman’. Het boek verscheen in 2018 en werd bekroond met de PrinsjesBoekenPrijs.

Kaarten voor dinsdag 15 oktober zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644.

Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50.

De lezing vindt plaats in Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97), Prinsenzaal. Aanvang is 20.00 uur.