Schubben en tastbare waterdruppels

Van 22 juni tot en met 27 oktober zijn in Stedelijk Museum Alkmaar enkele kernstukken uit het oeuvre van Pieter van Schaeyenborgh voor het eerst samen te zien.

Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders én de enige Alkmaarse schilder op het gebied van visstillevens.

Al een aantal jaar is Stedelijk Museum Alkmaar is het museum in bezit van een groot en gesigneerd schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond.

De zeventiende-eeuwse kunstenaar Pieter van Schaeyenborgh schildert vissen alsof ze net gevangen zijn. Hij is dan ook opgegroeid in een familie van vishandelaren in Antwerpen. Bovendien woont hij lange tijd in Alkmaar, vlakbij het strand.

Van Schaeyenborgh verhuist rond 1635 naar Alkmaar. Waarom hij naar Alkmaar kwam, is niet helemaal duidelijk.

Pieter van Schaeyenborgh is een meester in het weergeven van vissen op tafel, maar hij beperkt zich daar niet toe.
Zo is er ten minste één monumentaal schilderij bekend waarin hij vissen gecombineerd heeft met een variëteit aan vlees, jachtbuit, groente en fruit. Hij schildert zijn vissen bovendien niet alleen waar ze bereid en gegeten worden, maar ook waar ze gevangen worden: op het strand.

Op 4 en 30 juli en 20 augustus geeft Georgine van der Lugt, samensteller van de tentoonstelling, een gallery talk op zaal.

U kunt om 14.00 uur aanschuiven op vertoon van een geldig entreekaartje.