Nieuwe troef bij lokaliseren borsttumor
Noordwest Ziekenhuisgroep neemt een nieuwe methode in gebruik voor het lokaliseren van borsttumoren die wel te zien, maar niet te voelen zijn. Met de RF-methode kan met behulp van radiogolven aan de chirurg worden aangegeven waar de tumor is.
Zo kan nauwkeurig worden bepaald welk gebied verwijderd moet worden. Het wordt in de Verenigde Staten al 1,5 jaar gebruikt en is onlangs ook in Europa goedgekeurd. Noordwest is een van de eerste Europese ziekenhuizen die met de methode gaat werken.
Er zijn door de jaren heen veel verschillende technieken gebruikt voor het lokaliseren van een tumor in de borst, als deze niet te voelen is. Nu wordt bij Noordwest vooral gewerkt met radioactieve vloeistof. Maar dat geen onnauwkeurig weer welk gedeelte precies moet worden verwijderd.
In veel Nederlandse ziekenhuizen wordt gewerkt met een radioactief jodiumzaadje. Een methode die volgens het ziekenhuis veel voordelen, maar ook nadelen met zich meebrengt voor de patiënt en voor het ziekenhuis omdat je met een relatief grote hoeveelheid radioactieve stof werkt.
Met de RF-methode zijn die nadelen niet meer aan de orde. De radioloog plaatst ongeveer een week van te voren een kleine marker in de borst. Dat geeft voor de patiënt rust op de dag van de operatie zelf.
Oncologisch chirurg Kirsten Blaauwendraat: ‘Een speciaal apparaat zendt radiogolven uit waarmee we de marker, en dus de tumor, op de millimeter nauwkeurig kunnen opsporen. Zo kunnen wij veel gerichter de tumor weghalen wat cosmetisch gezien een mooier resultaat geeft.’