Geen categorie 

Sovjetsoldaten in Noord-Holland

Nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie bleven decennialang in onwetendheid over het lot van hun vader, opa of oom. Ze wisten niet dat veel Sovjetsoldaten begraven liggen op het Sovjet Ereveld te Leusden.

Totdat Remco Reiding besloot hen te zoeken en hen vertelde waar hun familielid is begraven.

Reiding spreekt dinsdagavond 21 mei bij het Regionaal Archief te Alkmaar over zijn zoektocht en de aanwezigheid van Sovjetsoldaten in de regio.

Reiding spreekt tijdens de (gratis) lezing niet alleen over zijn langdurige zoektocht naar nabestaanden, maar ook over de Sovjetsoldaten die in Noord-Holland terechtkwamen.

Want van Egmond tot aan Texel waren tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele duizenden soldaten uit de Kaukasus en Centraal-Azië gelegerd.

Ook in Noord-Holland lieten enkele tientallen soldaten uit de Sovjet-Unie het leven. Sommigen werden herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden, waar in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven liggen.
In eigen land stonden alle 865 op het Ereveld begraven soldaten nog als vermist te boek. Reiding zocht uit wie ze waren, spoorde hun nabestaanden op en maakte een einde aan decennia van onzekerheid.

De gratis lezing van 21 mei vindt plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, en duurt van 19.00 tot 21.00 (inloop vanaf 18.30).

Aanmelden is verplicht. Voor meer informatie en aanmelden, zie http://bit.ly/lezingsovjetsoldaten of bel 072 850 8200.

Gerelateerde berichten