Anticonceptiespreekuur

In Nederland wordt 1 op de 5 vrouwen ongepland zwanger. Van deze gevallen is bijna 70% ongewenst.

GGD Hollands Noorden heeft het anticonceptiespreekuur in het leven geroepen om kwetsbare jongeren te adviseren over en te begeleiden bij de keuze van anticonceptie.

Op het soa-spreekuur komen medewerkers van GGD Hollands Noorden regelmatig in aanraking met kwetsbare jongeren die geen (passende) anticonceptie gebruiken en onvoldoende seksuele risico’s kunnen inschatten.
Deze groep loopt een grotere kans op ongewenste zwangerschappen. Wij willen deze jongeren daarom goed informeren over en begeleiden bij de keuze van anticonceptie.

De doelstelling van het project is het voorkomen van ongeplande en ongewenste zwangerschap bij kwetsbare jonge vrouwen onder de 25 jaar, die op dat moment, hun toekomstige kind geen veilige en gezonde leefomgeving kunnen bieden.

Het gaat om jonge vrouwen die anticonceptie niet, niet correct of inconsequent gebruiken.
Door middel van goed en persoonlijk advies en voorziening van verschillende passende anticonceptiemethoden, worden deze jonge vrouwen geholpen een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Het anticonceptiespreekuur in Noord-Holland Noord bestaat nu een half jaar. In dat half jaar is het spreekuur goed bezocht.

In die periode konden jonge vrouwen goed geadviseerd of geholpen worden bij de keuze voor een anticonceptiemethode.