Russische soldaat heet Casimir

Het publiek heeft de Russische soldaat in Huis van Hilde de naam ‘Casimir’ gegeven.

De gesneuvelde Russische soldaat heeft daarmee een naam gekregen met de Slavische betekenis ‘verkondiger van de vrede’.

In oktober werd zijn gezicht onthuld, dat met forensische technieken en op basis van de gegevens uit DNA-onderzoek is gereconstrueerd. Nu kan hij dus ook bij naam worden genoemd. Casimir is nog t/m 31 maart te zien in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’.
Dinsdag 18 december onthulde Huis van Hilde de nieuw gekozen naam; de wens was om het publiek te betrekken bij de naamgeving.

Onder de meer dan 700 reacties op de oproep die een maand op de social media werd uitgezet is een Viparrangement in Huis van Hilde en een jaarabonnement op Archeologie Magazine verloot.

Een overtuigende meerderheid koos voor de naam ‘Casimir’, ook wel ‘verkondiger van de vrede’.
Het publiek kon al eerder suggesties insturen voor een naam voor de onbekende soldaat; vanwege het overweldigend aantal inzendingen is toen besloten om uit een top zes (Pjotr, Boris, Aras, Casimir, Oleg en Andrey) de meest bijzondere, passende of mooiste naam te laten kiezen.

De betrokken Russische soldaat moet bij een van de veldslagen als gevolg van de invasie in 1799 zijn gesneuveld. In 2014 is zijn skelet ontdekt in de duinen in Castricum, vlak bij Huis van Hilde.

DNA-onderzoek wees uit dat zijn familielijn uit Litouwen en omstreken stamt.