Primeur West-Friezen op nieuw stukje N194 Heerhugowaard

Zo'n 500 mensen vierden zaterdag 7 juli 2018 feest op een splinternieuw stuk weg in Heerhugowaard. Een unieke kans om een kijkje te nemen op een deel van de toekomstige N194 tussen de Middenweg en de Krusemanlaan, onderdeel van het project N23 Westfrisiaweg.

Noord-Hollands gedeputeerde Elisabeth Post (mobiliteit) kondigde zaterdag aan dat dit stuk weg al op 17 juli 2018 open gaat voor verkeer.

Koffiemoment directe buren

Tijdens een koffiemoment aan het begin van de dag deelden gedeputeerde Post en wethouder Stam van Heerhugowaard de eerste koffie en wat lekkers uit aan de directe buren van de nieuwe weg. De bestuurders toonden begrip voor de hinder die de omgeving afgelopen tijd heeft gehad van het werk aan de weg, maar benadrukten ook dat het einde in zicht is.

Eind 2018 gaat de gehele weg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen open voor verkeer. En over dit gedeelte weg bij Heerhugowaard, de toekomstige N194, kan het verkeer al rijden vanaf 17 juli 2018.

Skelter

Kom, kijk en vier de N194!

Vanaf 11.00 uur bezochten de eerste geïnteresseerden uit de omgeving het terrein. Kinderen konden zich gedurende de dag vermaken op springkussens, zelf een graafmachine bedienen en werden prachtig geschminkt. Een groot succes waren de skelters, waarmee je door een parcours van strobalen kon rijden.

Maar ook de photobooth, waar je jezelf als een echte 'Bob de Bouwer' kon fotograferen, was populair bij de bezoekers. De informatiestands over het project en de archeologie werden druk bezocht en de kinderen konden zelfs een eigen opgraving doen in de zandbak van de archeologen.

Dansen in een tunnel

Nadat het dagprogramma rond 18.00 uur ten einde liep, verzamelde de jeugd zich vanaf 20.00 uur voor het avondprogramma. In en rondom de spooronderdoorgang bij de Molenweg werd een Tunnelfeest gehouden, waar volop werd gedanst tijdens de sessies van DJ Max Brunott en DJ Stuck in the Cage. DJ Kronix, de winnaar van de eerder uitgeschreven DJ Contest, trapte af en draaide een uurtje de sterren van de hemel.

Voor en door de omgeving

Het evenement kwam voort uit een campagne die de provincie Noord-Holland begin dit jaar voerde. “Wat heeft u altijd al willen doen op een weg, in een tunnel of op een rotonde waar nog geen verkeer rijdt?” was de vraag aan omwonenden van het project N23 Westfrisiaweg.

Met een jury van omwonenden zijn 37 ingediende ideeën beoordeeld en is een top 10 samengesteld. Samen met de indieners van deze ideeën organiseert de provincie 3 verschillende evenementen op de nieuwe N194 en N307, zoals de wegen straks gaan heten. Op deze dag in Heerhugowaard werd de eerste mijlpaal in het westelijk deel van het tracé gevierd.

Op zaterdag 10 november 2018 is een evenement in het oostelijk deel en eind november 2018 vieren we het eindevenement in het hart van het tracé, bij de A7 Hoorn-Noord.