Algemeen 

Taalcafé brengt bezoek aan Europees Parlement

Woensdag 20 juni was de dag van de Vluchteling. Een bijzondere dag voor deelnemers aan het Taalcafé in Heerhugowaard want zij waren uitgenodigd bij het Europees Parlement in Brussel.

Hilde Luken, werkzaam bij Bibliotheek Kennemerwaard en begeleidster in het Taal café, ging mee en maakte een korte impressie van het bezoek.

Om 7.30 uur vertrok de Heerhugowaardse groep van 11 personen, begeleiders en vluchtelingen met de trein naar Amsterdam Sloterdijk. Met de bus ging het via een tussenstop in Den Haag naar Brussel.

Er kwamen vluchtelingen en begeleiders uit 16 landen naar de VN Vluchtelingendag in Brussel. Federica Mogherini, buitenlandchef van de Europese Commissie heette iedereen welkom.

Hierna danste Ahmed Joudeh, Syrische vluchteling en nu danser bij het Nationaal ballet in Nederland, een choreografie op het plein voor het Europees Parlement.

Dat werd gevolgd door een speech van Ahmed Joudeh en 2 vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan. De speeches waren zeer bevlogen en indrukwekkend.
Hierna betrad de groep het gebouw voor de lunch en de conferentie. Op de conferentie kwamen sprekers van veel verschillende nationaliteiten aan het woord.

Bij het open debat waren veel Italianen aan het woord, omdat de vluchtelingenproblematiek daar groot is.

Er werden niet echt oplossingen aangedragen, behalve dan vrede in alle landen, maar er kon geconcludeerd worden dat zo’n VN vluchtelingendag weer waardigheid terug geeft aan de vluchtelingen.

Het was een indrukwekkende en memorabele dag voor de groep uit Heerhugowaard.

Gerelateerde berichten