Nog veel te weinig belangstelling voor glasvezelinternet

Na drie maanden campagne voeren door kabelbedrijf E-Fiber, lijkt het dat de Heerhugowaarder niet zit te wachten op snel internet via glasvezel. Omdat de inschrijvingstermijn al op 1 juli afloopt, lijkt het erop dat er voorlopig geen glasvezelinternet wordt aangelegd in Heerhugowaard.

Voor 1 juli had 35 procent van de Heerhugowaarders zich moeten aanmelden voor glasvezel. Een lager percentage zou een te groot financieel risico voor E-Fiber betekenen. Al wekenlang schetst E-Fiber op haar website een onjuist beeld van het aantal aanmeldingen: 23 procent van de Heerhugowaarders zou zich al hebben aangemeld. Nu blijkt dat het werkelijke aantal ligt op 3,3 procent. Wethouder Monique Stam is bijzonder ontstemd over de misleidende cijfers die E-Fiber de buitenwereld voorhoudt: ‘Maar ik vind het vooral erg jammer dat zo weinig Heerhugowaarders warmlopen voor glasvezel. We willen een toekomstbestendige digitale infrastructuur realiseren voor Heerhugowaard. Dat lijkt nu voorlopig niet te gebeuren.’ 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad het college de opdracht meegegeven om Heerhugowaard te voorzien van snel glasvezel. Het snellere internet zou een toekomstbestendige voorziening voor inwoners en ondernemers betekenen. E-Fiber durfde het aan om te proberen Heerhugowaarders te overtuigen van de voordelen die glasvezel biedt. Eerder zijn ze ook al een campagne gestart in Schagen en Koggenland. Ook daar blijft het aantal aanmeldingen achter. De wethouder beraadt zich nu of verdere samenwerking met E-Fiber wenselijk is.