Herdenking Kamp Schoorl

Dit jaar wordt Kamp Schoorl voor de 27e keer herdacht. Dit gebeurt bij het monument dat op initiatief van de Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

De herdenking is op maandag 11 juni vanaf 14.00 uur bij het monument bij Buitencentrum ‘De Schoorlse Duinen’ aan de Oorsprongweg in Schoorl.
De eerste gevangenen die in het kamp verbleven waren 425 joodse mannen die tijdens de razzias van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in de hoofdstad.

Dit leidde tot de Februaristaking, waarbij duizenden arbeiders en anderen in Amsterdam en omliggende steden het werk neerlegden uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten door de Duitse bezetter.

Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet.

Voor ongeveer 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste etappe geweest van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders.

Meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd.

Na afloop van de herdenking is er gelegenheid om de Tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” te bezoeken in het buitencentrum. De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII.