Groep 8 van de Paperclip in de finale van het Unicef Kinderrechten Festival

Groep 8 maakt zelf indrukwekkende film over kinderslavernij

Gisteren heeft groep 8 van De Paperclip de finale bereikt van het Unicef Kinderrechten Festival in Utrecht. Een geweldige prestatie en de kers op de taart in de feestweek van het 25-jarig jubileum van de Paperclip. De leerlingen hebben onderzoek gedaan naar kinderrechten, zelf een filmscenario geschreven, de filmset gemaakt en fantastisch geacteerd.

Op aangeven van Rosan Limburg van de Bibliotheek op school, is groep 8 in aanraking gekomen met het project van Unicef. Alles rondom kinderrechten is besproken in de groep. De kinderen hebben veel geleerd en realiseren zich terdege dat zij in Nederland een veilig en beschermd leven hebben.

De halve finale in Utrecht was uniek om mee te maken. Bioscoop Pathé Rembrandt was ook dit jaar het decor van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival, editie Utrecht. Aan de Oudegracht streden kinderen van basisscholen én de buitenschoolse opvang voor het felbegeerde finaleticket. Hoe cool dat je dan ook nog zélf je film mag aankondigen op het grote podium. De meiden hebben het geweldig gedaan! Op naar de finale op 29 juni!

Bekijk de film

Kinderrechtenverdrag

Het KRFF-project is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. In het filmeducatieproject vertalen kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun ideeën over kinderrechten in een zelfgemaakte korte speelfilm. De afgelopen periode namen leerlingen onder leiding van filmcoaches hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles deden ze zelf: van script schrijven, de rolverdeling tot animaties tekenen. Vóór de start van de opnames krijgt de klas les over het Kinderrechtenverdrag, waaruit ze een recht kiezen om te verfilmen. De films gaan vervolgens in première in echte bioscopen. Het project eindigt met de landelijke finale in bioscoop Pathé Tuschinski op vrijdag 29 juni.

YouTube kanaal

Alle kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube kanaal. In amper vijf jaar tijd heeft het kanaal al meer dan 31.000 abonnees. De videowebsite is geliefd onder kinderen en staat inmiddels in de top 200 van best bekeken Nederlandse YouTube kanalen. In februari van dit jaar behaalde KRFF maar liefst drie miljoen (!) views. Daarnaast haakt het KRFF YouTube kanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten. Zo stonden er op de Internationale Dag van het Gezin (15 mei) kinderrechtenfilms over ‘recht op familie’ centraal.