‘Tweede editie Metakittrun komt eraan’ Metakittrun 2018

Om de dag sterft een kind aan metabole ziekte

Sven Baas en zijn vrouw Ester zijn de trotse ouders van Twan (10) en Maud (5). ‘’Sinds mei 2013 weten we dat Maud de ongeneeslijke metabole ziekte NKH heeft. NHK is de afkorting van een tongenbreker namelijk: Non Kethotische Hyperglycinemie. Deze ziekte komt bij een op de 50.000 kinderen voor. Per jaar worden er 800 kinderen geboren die een van de 600 metabole ziektes hebben”, meldt het echtpaar.

In de afgelopen jaren heeft Sven Baas, samen met zijn vrouw en hulp van familie, vrienden en bekenden, zich ingezet voor het goede doel Metakids. Metakids is een stichting die onderzoek laat doen naar metabole ziektes (ook wel stofwisselingsziekten genoemd) bij kinderen. Sven: ‘’In 2015 hebben we meegedaan aan de winteredities van de Carbagerun, een autorit dwars door Europa. Scandinavië om precies te zijn. Onderweg worden de vele teams uitgedaagd om opdrachten uit te voeren waarbij punten te verdienen zijn. Driekwart jaar voordat de Carbagerun werd verreden hebben we allerlei acties gehouden om geld op te halen. Het eindbedrag van de Carbagerun was bijna twintigduizend euro, welke rechtstreeks werd overgemaakt op de rekening van Metakids.

Samen met vrienden Mark Bood, Jim Groenland en Jeroen Looman, heeft Sven Baas zondag 24 september de Metakit Super Sunday verrreden. De proloog voor de Metakittrun was een succesvolle sterrit met niet alleen geweldige prijzen, maar ook een prachtige opbrengst van 13.500 euro. Intussen is de Metakittrun organisatie uitgebreid naar vijf mannen (en uiteraard hun eega’s) en is een tijdje geleden de inschrijving gestart voor de tweede editie van een eigen Metakittrun. Sven: ‘’Die tweede editie wordt in maart 2018 verreden en zal wederom uitdagend en spectaculaire opdrachten bevatten. Ik vind namelijk, dat Metakids en metabole ziektes in het algemeen, het verdienen om meer (regionale) aandacht te krijgen omdat er om de dag een kind sterft aan een metabole (stofwisseling) ziekte. En omdat het in de top drie van kindersterfte staat moet er aandacht voor komen.’’

De broers Sven en Lars Baas en de neven Frank en Paul Baas, alias The Baas Brothers, zijn allen drager van de stofwisselingsziekte. ‘’Het is een toeval dat wij allemaal drager zijn. Een van ons heeft een dochter verloren aan deze ziekte,’’ zegt Sven. ‘’Onze dochter Maud, die de ziekte ook heeft, is steeds onder controle en dat maakt het beheersbaar.’’ Op 24 en 25 maart zal de tweedaagse Metakittrun plaatsvinden. ‘’Onze deelnemers, dat kunnen er maximaal tachtig zijn, slapen en dineren in een hotel in Duitsland. Op dit moment hebben we al vijftig aanmeldingen. ‘’Op 30 december organiseren we nog een laatste en speciale muzikale avond, waarvan de opbrengst natuurlijk naar Metakids gaat.’’ Inschrijven kan op Metakittrun.nl ook voor deelname aan de rally in maart 2018.