Langverwachte verbouwing AZC Heerhugowaard, in oktober van start.

In oktober gaat de langverwachte verbouwing van het asielzoekerscentrum Heerhugowaard van start.
De woongebouwen worden opnieuw ingedeeld en alle appartementen worden voorzien van keukens en eigen doucheruimte.
Op de begane gronden van de woongebouwen komen voorzieningen voor minder validen, zodat ook rolstoelafhankelijke vluchtelingen in de toekomst kunnen worden opgevangen in Heerhugowaard.

In het hoofdgebouw worden onder andere leslokalen en kantoorruimtes voor het COA en de stichting Vluchtelingenwerk gerealiseerd.
De ‘rode blokkendoos’ zal bovendien plaats maken voor twee nieuwe woongebouwen. Na de verbouwing biedt het azc plaats aan maximaal 600 vluchtelingen.
De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door de bouwcombinatie Ooijevaar | bevlogen bouwers uit Alkmaar en K_Dekker bouw & infra uit Warmenhuizen.

De bewoners zijn inmiddels aan het verhuizen naar de blokken C, D, E en F, de renovatie begint in blok A en B.
Een aantal activiteiten komen tijdens de verbouwing op een laag pitje te staan.

Zo is er bijvoorbeeld tijdelijk geen ruimte voor de fietsenwerkplaats en de indoor recreatie. De vrouwenruimte moet verhuizen naar een kleinere ruimte en er blijft slechts 1 speelzaaltje beschikbaar.

cruyff_court

De sportzaal blijft gelukkig wel bereikbaar en het Cruijff court kan blijven liggen. Het ‘Burenbakkie’ keert terug zodra de totale verbouwing is afgerond. Inburgeringstrainingen en Nederlandse lessen blijven gegeven worden. Waarschijnlijk zal de wachttijd om hiermee te starten iets oplopen, vanwege de beperkte ruimte zullen we met kleinere groepen moeten werken.

Het team heeft er enorm veel zin in. Natuurlijk is het ook een beetje ongemakkelijk, na 12 maanden improvisatie ben je daar tenslotte ook weer aan gewend en voelt het alsof je opnieuw moet gaan improviseren. Maar het uiteindelijke doel, een volwaardig azc, komt nu wel echt dichterbij en daar is iedereen heel erg blij mee. We hopen dat we, samen met onze vrijwilligers, de overlast en ongemakken voor bewoners en buren zoveel mogelijk kunnen beperken.

Foto :  1. COA Heerhugowaard
           2. Gemeenteheerhugowaard