Heerhugowaard - Alkmaar - Langedijk

Sopraan Laila Cathleen Neuman zingt Solocantate in Kooger Kerk

 

Op zondag 20 augustus (aanvang 11.30 uur) is er in de Kooger Kerk te Zuidscharwoude een solocantate te genieten van de sopraan Laila Cathleen Neuman met orkest o.l.v.  dirigent Gerard Leegwater.  Het aantal solocantates voor sopraan van de beroemde componist Joh Seb Bach is niet zeer uitgebreid. De meeste BachCantates zijn stukken voor gemengd koor, waarbij de aria’s en recitatieven voor de muzikale afwisseling zorgen.

Deze keer is er echter in de Kooger Kerk te Zuidscharwoude een Cantate te beluisteren die geheel door de sopraan Laila Cathleen Neuman wordt gezongen. Haar heldere stem sluit uitstekend aan bij deze oude muziek. Zij genoot haar opleiding o.a. op het Conservatorium van Milaan waar zij cum laude slaagde. Zij ontving een Erasmus scholarship die haar naar Salzburg bracht waar zij ‘met eer’ graad haalde voor liederen en oratoria. Haar specialiteit is barokmuziek. Het orkest dat de cantate speelt bestaat ook uit barok instrumenten. Zij zong solo’s in o.a. de Matheus Passion en de Stabat Matar van Pergolesi.

De Cantate “Ich bin vergnügt mit meinem Glücke” (BWV 84) is een sopraancantate, bestaande uit twee aria’s,  twee recitatieven en een koraal. Bach heeft het weinige wat hij gebruikte aan vocale stemmen zeer fraai aangevuld met instrumentale muziek waardoor deze cantate toch weer veel afwisseling biedt. De tweede aria illustreert met levendige, haast opwindende melodieën van hobo en viool niet alleen de vrolijkheid van de (bescheiden) maaltijd, maar het verhaalt ook van een gerust geweten, een opgewekt karakter en een dankbaar hart wat alle zorgen lichter maakt. De mens kan daarmee opgewekt door het leven gaan.

Het barok orkest bestaat uit Helen Tilmanns (hobo), Marleen Zoutman (1ste viool), Stijn Schmeddes (2de viool), Suzan Rous (altviool), Edith Neuman (cello) en Gerard Leegwater (kistorgel)

Voorganger in deze vrij toegankelijke Cantatedienst is mevr Evelien A.H. van Melle–Baaijens.

Zij werkte na haar studie theologie als geestelijk verzorger in de psychiatrie en verslavingszorg en als docent zorgethiek.

De gastorganist op het majestueuze Van Damorgel is Hans van Haeften.

Bron + Foto : koogerk.nl

Geplaatst door Redactie

Deel dit bericht